face

TV Haberleri

Organ Nakli Için Türkiye’ye Gelen Hasta Sayısı Iki Kat Arttı – Anadolu Ajansı

Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, 2015 yılında başlayan Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi’nden sonra Türkiye‘ye organ nakli için gelen hasta sayısında iki kat artış olduğunu belirterek, “Eskiden böbrek ve karaciğer nakli için gelen hasta sayısı yılda 200 civarında iken şu anda 500’ün üzerine çıktı.” dedi.

Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi kapsamında 7. çalıştayı İstanbul‘da düzenlenen etkinliğe 10 ülkeden 22 organ nakli uzmanı doktoru katıldı. Katılımcılar arasında Etiyopya Ulusak Kan Bankası Genel Direktörü Prof. Dr. Habtemariam Demewoz, Gine Bisseau Sağlık Bakanlığı Direktörü Prof. Dr. Augusto Mendes, Cibuti Doktorlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Elias Said Dirieh gibi organ naklinde ülkelerinden öne çıkan isimler yer aldı. Etiyopya, Guinea Bisseau, Cibuti, Burkina Faso, Komorlar, Gine, Fildişi Sahili, Kenya ve Orta Afrika Cumhuriyeti olmak üzere Afrika ülkeleri ve İran‘dan oluşan 10 ülkeden çalıştaya katılan doktorlara, Türkiye‘de yürütülen organ bağışı ve organ nakli programları hakkında bilgi verildi.

Çalıştaya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Kahveci, toplantılarda organ naklinde yasal hususlar, organizasyonel yapı, organ bağışı, organ nakliyle organ ticaretiyle mücadele ve iş birliği konularının ele alındığını belirtti. Kahveci, organ bağışı ve nakli ilgili yürüttükleri teknik yardım ve uluslararası iş birliği programı çerçevesinde bazı ülkelerin ilgili kuruluşlarından yetkililerin Türkiye‘ye geldiğini ifade ederek, “İki yıldır yürüttüğümüz bu proje kapsamında ülkemize sağlık profesyonelleri geldi. Konuklarımızla ülkelerin organ bağışı ve organ nakli konusundaki durumlarını değerlendirdik. Bu durum tespitinin ardından bir eylem planı oluşturacağız. Bu ülkelerde ise bir teknik yardım programı uygulamaya çalışacağız.” dedi.

Habere Git

Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi

 

Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, organ naklinin yasal düzenleme olmadan yapılmasının mümkün olmadığını belirterek, “Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, ülkelerin organ bağışı ve nakliyle ilgili düzenleyici kanunları oluşturmalarını istiyor. Bundaki temel amaç, temel bazı kriterlerin belirlenmesi ve beraberinde de organ naklinin kötü amaçlı kullanımını, yani organ ticaretini önlemek.” dedi.

TONV koordinatörlüğü, Sağlık ve Ekonomi bakanlıkları, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) desteğiyle yürütülen Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi kapsamında yabancı gazetecilere yönelik düzenlenen medya çalıştayı devam ediyor.

Çalıştay kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Kahveci, hedeflerinin Türkiye‘nin elinde bulundurduğu tecrübeleri uluslararası alana sunmak olduğunu söyledi. Kahveci, Türkiye‘nin organ bağışı ve nakli alanında teknik yardım yaparak çalıştaya katılan ülkelerin gelişimine katkıda bulunmayı amaçladıklarını anlattı. Türkiye’nin organ nakliyle ilgili bulunduğu konuma kolay gelmediğine işaret eden Kahveci, ilk nakilden bugüne yaklaşık 40 yıl geçtiğini aktardı. Eyüp Kahveci, organ naklinin birikim, politik ve idari destek, klinik bilgi ve tecrübe gibi unsurların bir araya gelmesiyle gerçekleştirilebileceğini, bunların da aynı doğrultuda buluşmasının zaman isteyebileceğini vurguladı.
 

305

Toplam Ölü Donör
(31.12.2023)

32038

Toplam Bekleyen Hasta
(31.12.2023)

643593

Toplam Bağış Kartı
(31.12.2023)

8770

Toplam Nakiller
(31.12.2023)